Cybersecurity kan IT-teams naar de keel vliegen. Maar met een platform dat security minder complex maakt, tools laat samenwerken en tijd bespaart door automatisering van repetitieve taken, halen ze al snel weer opgelucht adem. In deze blog lees je meer over de voordelen van Cisco’s toekomstbestendige SecureX-platform, en komen ook aandachtspunten bij de implementatie aan de orde.

Er zijn ontzettend veel tools die bescherming bieden tegen alle methodes die cybercriminelen steeds weer bedenken om kritieke systemen lam te leggen en data te stelen. De meeste bedrijven hebben er tientallen van in huis. Maar omdat er van interactie doorgaans weinig sprake is, staat cybersecurity te boek als de IT-discipline met de meeste silo’s van allemaal.

Inzicht in je tools vanuit een centrale plek

De kunst is natuurlijk om die silo’s te doorbreken, zodat de tools elkaar versterken. Kenmerkend voor een security-platform is dat het software aan elkaar koppelt en data op een centrale plek inzichtelijk maakt. Vooral dat laatste is waarom ze zo populair zijn.

SecureX is Cisco’s security-platform. Het brengt securitytools samen en laat op een dashboard zien wat ze doen. Maar er is meer, zoals:

• Automatisering van taken. Denk aan stappen die moeten worden ondernomen om een melding van begin tot eind op te pakken.
• Informatie halen uit verschillende bronnen. Als er een mail binnenkomt die door andere oplossingen is bestempeld als phishing mail, kan SecureX het team een alert sturen of het IP-adres blokkeren.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Security-platforms als Cisco SecureX besparen IT-teams ook tijd doordat het leggen van nieuwe koppelingen snel en eenvoudig verloopt. Verder kunnen door integratie beleidsregels centraal worden doorgevoerd. Die regels hebben vaak te maken met wie toegang heeft tot bepaalde data. Handmatig aanbrengen van mutaties in tal van apps is dan verleden tijd. Door verbinding met de cloud is een security-platform bovendien schaalbaar.

Integratie met apps van derden

Uiteraard zijn er ook aandachtspunten bij een security-platform. Zo kan vrees bestaan dat een allesomvattend systeem leidt tot een vendor lock-in of dat de implementatie ingewikkeld is. Voor SecureX geldt echter dat gebruikers al binnen vijftien minuten aan de slag kunnen. Als migratie naar de cloud een uitdaging is, dan kan de samenwerking met Amazon (AWS) die stap vergemakkelijken. Van afhankelijkheid van één leverancier is geen sprake, omdat het platform het juist makkelijk maakt om producten te integreren die al in gebruik zijn, dus ook van andere fabrikanten.

Ook de veiligheid van het security-platform zelf is een aandachtspunt. Multifactor-authenticatie met Duo is een van de opties om indringers buiten de deur te houden.

Een toekomstbestendige oplossing

Het doorbreken van silo’s biedt ook meer mogelijkheden om zicht te krijgen op wat er allemaal op het netwerk gebeurt. Cisco’s Stealthwatch bijvoorbeeld, detecteert en analyseert afwijkende waardes. In combinatie met Cisco SecureX kan daar geautomatiseerd actie op worden ondernomen, wat de kans op incidenten tot het minimum beperkt. Dat er eindeloos nieuwe tools kunnen worden toegevoegd maakt het platform toekomstbestendig.

Daar komt bij dat Cisco met Talos over ‘het grootste non-gouvermentele cybersecurity-team’ ter wereld beschikt. Meer dan 350 experts die de klok rond dreigingen en kwetsbaarheden opsporen en bestrijden. Innovaties pushen zij direct naar alle producten. Zo zijn gebruikers altijd zeker zijn van de beste bescherming, nu en in de toekomst.

Meer weten? Download dan hier ons E-book over SecureX.

Cisco. Controle is alles.

Relevante content